Help deze film realiteit worden en doneer op https://www.voordekunst.nl/projecten/16389-teleos-1-afstudeerfilm
De bemanning van de TELEOS-1 is er op uit gestuurd om het ontstaan van exo-planeten te gaan onderzoeken. Bij de eerste planeet, Cortis, hebben ze veel communicatie met mission-control op aarde, waarvan ze veel druk ervaren. Ze hebben het gevoel dat ze niet genoeg tijd hebben om hun werk goed uit te voeren. Onderweg naar de volgende planeet verliezen ze door een sterrenvlam het contact met de aarde. Ze zetten hun onderzoek voort en merken langzaam dat deze nieuwe vrijheid voor een andere manier van werken zorgt.
Ik studeer dit jaar af aan de HKU met de experimentele science fiction film TELEOS-1. Met deze film wil ik laten zien dat er ook mogelijkheden buiten de gebaande paden liggen. En bovenal dat het als queer persoon vaak niet eens een keuze is om buiten die paden te treden, maar dat het bijna niet anders kan. Queer levens ontwikkelen zich vaak net iets anders dan de levens van niet-queer personen. Ervaringen zoals uit de kast komen of in transitie gaan, vervormen de tijd, waardoor het leven zich niet altijd lineair ontwikkelt.
Het genre science fiction leent zich bij uitstek voor het vertellen van niet lineaire tijdlijnen en verhalen waarbij wordt afgeweken van de norm en een nieuw narratief ontstaat. Daarom heb ik er voor gekozen om dit belangrijke thema aan te snijden door middel van de metafoor van een ruimtereis.
De bemanning van de TELEOS-1 beloopt een zelfde soort tijdlijn. Ze raken los van de druk en verwachtingen van de aarde en vinden een nieuw soort vrijheid. Helaas lopen ze daarna ook weer tegen de beperkingen van deze vrijheid aan. Uiteindelijk kunnen ze niet al het geplande onderzoek uitvoeren, maar vinden ze iets wat veel waardevoller is. De realisatie dat niet altijd alles gaat zoals je verwacht, maar dat er juist buiten de gebaande paden veel moois te vinden is.
De film bestaat uit abstracte beelden van ruimte landschappen die door practical effects gemaakt worden. De vier verschillende planeten waar de TELEOS-1 langskomt, hebben allemaal hun eigen sfeer in beeld en geluid en staan symbool voor een stap in het proces van de zoektocht naar troost. Zo wordt de eerste planeet Cortis een planeet vol chaos en snelle beelden en overweldigend geluid, in lijn met de druk en verwachtingen die de bemanning daar ervaart. De audiofragmenten waarin we de bemanning horen geven verdere context aan de beelden.
Met dit project wil ik een hart onder de riem steken voor mijzelf en alle anderen van mijn generatie. Het is een zoektocht naar de balans tussen wat je zelf wilt en wat er van je verwacht word. Het onderzoek naar de vrijheid in het heelal is een soort troost zoeken, de kijker én mezelf overtuigen dat het ook anders kan en mag en dat het dus niet erg is als je niet het normatieve stappenplan volgt.
Wil je samenwerken? Stuur me vooral een berichtje op instagram of mail me: niels@bierhaus.nl
Back to Top